Hozzávalók:
250 g rozsliszt,
250 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt,
38,5 g friss- vagy 11 g szárított élesztő,
2 teáskanál cukor,
2 teáskanál tejpor,
2 teáskanál só,
1 teáskanál darált köménymag
2 evőkanál olaj,
3,25 dl kézmeleg víz
Elkészítés:
1. Átszitáljuk a liszteket, elkeverjük a száraz hozzávalókkal.
2. Hozzádjuk az olajat és a meleg vizet és összedolgozzuk. Kilisztezett edényben másfél órát hagyjuk pihenni a tésztát.
3. Újra összedolgozzuk és kilisztezett edényben ismét kelesztjük a kenyeret másfél órát.
4. Óvatosan újra átgyúrjuk a kenyeret, formázzuk és áttesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, vagy püspökkenyér formában. Egy konyharuhával letakarva hagyjuk kelni 45 percig, amíg szép kenyérformája nem lesz.
5. A sütő aljában elhelyezünk egy vízzel teli lábast, és kb. 200 Celsius fokra felmelegítjük a sütőt.
6. Megvagdossuk és sós vízzel lekenjük a kenyér tetejét. Betoljuk a sütőbe és fél óráig sütjük. Ekkor kivesszük és újra átkenjük a kenyeret sós vízzel. Újabb fél óra sütés után elkészül a kenyér. Akkor van rendesen megsülve, ha a teteje kopog, az alját megütögetve pedig rugalmas és kellemesen dübög.