Ma csilis babot készítettem. Eléggé jól sikerült azt hiszem. Ez csak azért érdekes, mert ezidáig zacskós "rafinéria" segítségével csináltam ezt az ételt, mert úgy gondoltam, az a biztos, ami egyszer már bejött. Hiába, szeretek tutira menni. Mindamellett nekem az a véleményem, hogy nem lenne szabad senkinek sem ilyen izéket ennie, ezért vettem a bátorságot és több recept alapján kigondoltam, hogy hogyan lehetne mindenféle különleges hozzávalók nélkül chilis babot főzni. Na persze ez nem autentikus chilis bab lesz... inkább amolyan kímélő, idő- és nőienergia-takarékos változat.
Hozzávalók:
1 evőkanál olaj,
1 nagy fej hagyma,
500 g darált hús,
1 kávéskanál köménymag,
1 kávéskanál őrölt fehér bors,
1 evőkanál bazsalikom,
1 evőkanál oregano,
1 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál mustár,
1 evőkanál ételízesítő,
5 közepes paradicsom,
1 kis doboz paradicsompüré,
1 cső erős paprika,
1 teáskanál só,
2 doboz vörös bab konzerv (sós lében),
1 doboz kukorica konzerv.
6 dl víz
Elkészítés:
1. A felaprított hagymát egy evőkanál olajon megdinszteljük, rádobjuk a darált húst, megszórjuk a borssal, köménymaggal, bazsalikommal, oreganóval, mustárral, az áttört fokhagymával és fehéredésig pirítjuk.
2. Mindeközben meghámozzuk a paradicsomokat, apró kockákra vágjuk. Ekkorra már a hús is átpirult, ekkor megszórjuk az evőkanálnyi ételízesítővel. Hozzáöntjük a paradicsomot és a paradicsom pürét és a csípős paprikát. Felöntjük három deciliter vízzel, felforraljuk és fedő alatt lassú tűzön fél óráig hagyjuk főni a húst.
3. Ha elfőtt a víz az ételről hozzáöntjük a leöblített és lecsepegtetett konzerv babot és kukoricát. Újabb három deciliter vízzel felöntjük az ételt és jól összeforraljuk. Ekkor még utána kell fűszerezni. Például só biztosan fog kelleni hozzá és kész.