HTML

Tuti receptek

Mindenkinek van néhány tuti receptje. Tudjátok, olyan, amit bármilyen körülmények között, akár csukott szemmel is képes rövid idő alatt öszedobni. Persze úgy, hogy az íz és állag minden esetben tökéletesre sikerül. Na, most már én is eljutottam erre a szintre. Kb. 5 tuti recepttel büszkélkedhetem. Viszont szeretnék újabb receptekre szert tenni. A blog lényege, hogy megosszuk egymással Kedves Barátnőim és Barátaim tuti receptjeinket.

Friss topikok

  • Szilvike84: Én most sütöm éppen kíváncsi leszek a végeredményre...:) (2012.08.18. 10:53) Gyors kevert tészta
  • ildsisy: Imádom a marha húslevest! Pont holnap fogok ezt főzni a családnak! Majdnem úgyanígy csinálom, csak... (2008.09.12. 18:26) Marhahúsleves

Linkblog

Blogajánló

Mézes recept

2008.12.06. 20:38 seraphim.tipo

Hozzávalók:

30 dkg méz
20 dkg margarin
14 dkg cukor
3 tojás
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál szegfűszeg
pici só
76 dkg finomliszt
2 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

1. A mézet és a margarint együtt óvatosan felmelegítjük, jól összekeverjük, aztán az egészet hagyjuk kihűlni.

2. Közben habosra keverjük a cukrot a tojással, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a sóval. Aztán a lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával.

3. Az egészet összegyúrjuk - kicsit ragacsos lesz, nem kell megijedni -, majd pár órát a hűtőben pihentetjük.

4. Ha lehűlt már sokkal egyszerűbb lesz vele dolgozni, mert összeáll a massza. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kiszúrjuk. Diót vagy bármit lehet tenni a tetejére. Tojássárgájával óvatosan megkenve szép fényes lesz a teteje. Kicsit ritkásabban kell rakni a tepsire, mert megnőnek!

5. Közepes sütőben kisütjük.

6. Úgy lesz majd, hogy ha azonnal megkóstolod finom puha, aztán másnapra megkeményedik, de pár nap múlva visszapuhul. Teljesen mindegy hol van tárolva. Anyu tárolta egyaránt fém dobozban (abban volt mindig a hűtőn), de kidolgozott egy szemetes zsák technikát. Csak erre a célra tartott szemetes zsákokat. Abba halmozta bele sokszor a 4-6 adag mézest. Így is sokszor alig maradt már szilveszterre süti.

Szólj hozzá!

Címkék: sütemények

Monsieur Croque

2008.10.20. 12:29 Izing Róbert

Melegszendvics úr, francia módra

 

hozzávalók:

6-8 szelet pirítósnak való kenyér

fél teáskanál dijoni mustár

csipet szerecsendió

2 evőkanál vaj

1 ek liszt

1 dl tej

1 tojás sárgája

5 dkg gruyere sajt, vagy bármilyen

szendvicsenként 1 szelet sonka

 

elkészítés: serpenyőbe beledobjuk a vajat, megolvasztjuk, aztán mehet bele a liszt, aztán a mustár, meg a tej. Összesűrítjük, majonéz sűrűségű halványsára krémszerű cuccnak kell lennie belőle. Ha kihűlt, dobjunk bele egy tojás sárgáját.

Pirítsuk meg a kenyerek mindkét oldalát, és kenjük meg őket a krémmel. Bele a sajt meg a sonka. Bonapetit

Recept: Egy falat Franciaország

 

Szólj hozzá!

Rozskenyér

2008.10.17. 22:31 seraphim.tipo

Hozzávalók:

250 g rozsliszt,

250 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt,

38,5 g friss- vagy 11 g szárított élesztő,

2 teáskanál cukor,

2 teáskanál tejpor,

2 teáskanál só,

1 teáskanál darált köménymag

2 evőkanál olaj,

3,25 dl kézmeleg víz

 

Elkészítés:

1. Átszitáljuk a liszteket, elkeverjük a száraz hozzávalókkal.

2. Hozzádjuk az olajat és a meleg vizet és összedolgozzuk. Kilisztezett edényben másfél órát hagyjuk pihenni a tésztát.

3. Újra összedolgozzuk és kilisztezett edényben ismét kelesztjük a kenyeret másfél órát.

4. Óvatosan újra átgyúrjuk a kenyeret, formázzuk és áttesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, vagy püspökkenyér formában. Egy konyharuhával letakarva hagyjuk kelni 45 percig, amíg szép kenyérformája nem lesz.

5. A sütő aljában elhelyezünk egy vízzel teli lábast, és kb. 200 Celsius fokra felmelegítjük a sütőt.

6. Megvagdossuk és sós vízzel lekenjük a kenyér tetejét. Betoljuk a sütőbe és fél óráig sütjük. Ekkor kivesszük és újra átkenjük a kenyeret sós vízzel. Újabb fél óra sütés után elkészül a kenyér. Akkor van rendesen megsülve, ha a teteje kopog, az alját megütögetve pedig rugalmas és kellemesen dübög.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kenyér

Tejszínes fokhagymakrém leves

2008.10.07. 12:39 zmoncsi

Hozzávalók:

- 2 fej fokhagyma

- 1 evőkanál zsemlemorzsa

- 3 dl tejszín

- 1 erőleves kocka

- 4 dl víz

- reszelt sajt

- kenyér pirítva

 

Elkészítés

A vizet felforraljuk, beletesszük a leveskockát. A fokhagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és egy kis olajon megpároljuk. Ha megpárolódott, megszórjuk 1 evőkanál zsemlemorzsával, egy kicsit lepirítjuk. Felöntjük az erőlevessel, felrottyantjuk. A tejszínt hozzákeverjük a leveshez, és újra felfőzzük (tipp: a tejszínhez először adj egy kis forró levest hogy ne csomósodjon be a hőmérséklet különbség miatt). Sóval, borssal ízesítjük. Turmixoljuk össze, hogy ne legyen darabos, hanem krémes állagú. Ekkor dobjunk még fokhagymát  a levesbe, mivel főzéskor kicsit elveszíti az ízét. Kockára vágott pirítóssal és reszelt sajttal tálaljuk.

 

Szólj hozzá!

Chilis bab

2008.09.28. 23:35 seraphim.tipo

Ma csilis babot készítettem. Eléggé jól sikerült azt hiszem. Ez csak azért érdekes, mert ezidáig zacskós "rafinéria" segítségével csináltam ezt az ételt, mert úgy gondoltam, az a biztos, ami egyszer már bejött. Hiába, szeretek tutira menni. Mindamellett nekem az a véleményem, hogy nem lenne szabad senkinek sem ilyen izéket ennie, ezért vettem a bátorságot és több recept alapján kigondoltam, hogy hogyan lehetne mindenféle különleges hozzávalók nélkül chilis babot főzni. Na persze ez nem autentikus chilis bab lesz... inkább amolyan kímélő,  idő- és nőienergia-takarékos változat.

Hozzávalók:

1 evőkanál olaj,

1 nagy fej hagyma,

500 g darált hús,

1 kávéskanál köménymag,

1 kávéskanál őrölt fehér bors,

1 evőkanál bazsalikom,

1 evőkanál oregano,

1 gerezd fokhagyma,

1 evőkanál mustár,

1 evőkanál ételízesítő,

5 közepes paradicsom,

1 kis doboz paradicsompüré,

1 cső erős paprika,

1 teáskanál só,

2 doboz vörös bab konzerv (sós lében),

1 doboz kukorica konzerv.

6 dl víz

 

Elkészítés:

1. A felaprított hagymát egy evőkanál olajon megdinszteljük, rádobjuk a darált húst, megszórjuk a borssal, köménymaggal, bazsalikommal, oreganóval, mustárral, az áttört fokhagymával és fehéredésig pirítjuk.

2. Mindeközben meghámozzuk a paradicsomokat, apró kockákra vágjuk. Ekkorra már a hús is átpirult, ekkor megszórjuk az evőkanálnyi ételízesítővel. Hozzáöntjük a paradicsomot és a paradicsom pürét és a csípős paprikát. Felöntjük három deciliter vízzel, felforraljuk és fedő alatt lassú tűzön fél óráig hagyjuk főni a húst.

3. Ha elfőtt a víz az ételről hozzáöntjük a leöblített és lecsepegtetett konzerv babot és kukoricát. Újabb három deciliter vízzel felöntjük az ételt és jól összeforraljuk. Ekkor még utána kell fűszerezni. Például só biztosan fog kelleni hozzá és kész.

 

Szólj hozzá!

Címkék: egytálétel

Sajtos aprósütemény

2008.09.16. 22:21 seraphim.tipo

Nálunk ez a család sós süteménye. Karácsonykor és húsvétkor készül. Vagy vendégségbe, de mindenféle képpen különleges alkalomkor. Gyakorlatilag ezzel a recepttel fogadta el a család a szerecsendiót.

Hozzávalók:

300 g liszt (lehetőleg a fele rétes-, a másik fele finomliszt legyen, jobb lesz az állaga)

300 g reszelt sajt (ezt is érdemes keverni, vagy mindenféle sajtmaradékból csinálni)

300 g margarin

2 tojás

szerecsendió (nem kell sajnálni, de hozzá kell tegyem a szerecsendió nem játék, mértékkel fogyasszuk! - tanulságos történet a recept végén)

ételízesítő vagy só

esetleg ha van cayenne-bors

A kenéshez:

1 tojás sárgája pici tejjel elkeverve, vagy csak simán tejföl. Attól függően hogy mi van otthon. Ebből igazán nem kell nagy dolgot csinálni.

A szóráshoz:

Ehhez az adaghoz még vagy 300 g sajt, ha nagyon finom sajtosra szeretném. Vagy szezámmag, köménymag, fekete kömény, pirospaprika, lenmag stb... A tesóm a pirospaprikával szórtat szereti, én a fekete köményeset.

Elkészítés:

1. Nem nagy dolog, a hozzávalókat összegyúrom. Jó zsíros lesz, meg trutyis, de nem baj, mert fóliába tekerve minimum egy órára visszateszem a hűtőbe és rendes, kezelhető tészta állaga lesz.

2. Ha sietek úgy szoktam, hogy kettéveszem a tésztát - így éppen akkora adagok lesznek, hogy kinyújtva pont ráférnek a deszkára -, becsomagolom fóliába és bedobom a mélyhtőbe. Így hamarabb lehűl és lehet vele dolgozni.

3. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral és előmelegítem a sütőt közepes hőfokra.

4. Előveszem az egyik adag tésztát, kinyújtom kb. kisujjnyi vastagságúra és vagy falatnyi formákad szurkálok belőle, vagy - ez a jellemzőbb - derelyevágóval feldarabolom ujjnyi hosszú és kb. másfé ujjnyi széles darabokra.

5. Ha formácskákat szurkálok, akkor utána kirakom a tepsire, megkenem a tetejét a tojásos tejjel, megszórom a sajttal vagy a fűszerekkel, betolom a sütőbe és megsütöm.

6. Ha vagdosom a tésztát, akkor előbb lekenem a tetejét a tojásos tejjel, megszórom a plusz sajttal vagy a fűszerekkel, utána rakom a tepsire, majd kisütöm. Szerintem ez a háziasszonybarát módszer.

7. Nagyon figyelni kell rá, hogy hogyan sül, mert rendkívül zsíros és könnyen megég. Amikor már szép rózsaszín, gyorsan alá kell vágni a süteménynek, mert ha a tepsin hagyjuk tovább sül és megkeseredik a sajt.

 

Tehát a szerecsendiós történetem:

Valahol olvastam, milyen jótékony hatású hangulatjavító szer a szerecsendió. Nekem az ilyesmit nem kell kétszer mondani. Egyszer egy nehezebb pillanatomban fogtam hát magam és kipróbáltam a szerecsendiós tejeskávét. Igen ám, de senki nem mondta, hogy mennyi fűszer kell az italba, nekem pedig kicsit megdőlt a kezem és egy jó púpozott kiskanálnyi finomság került a bögrémbe. A hatás nem váratott magára sokáig. Kb. 20 perc múlva mintha elfújták volna a rossz hangulatomat egy jó negyed órán keresztül... na de azután... azt igazán nem kívánom senkinek. A szívem mintha a mellkasomon kívül dobogott volna. Halálfélelem volt stb. Nem tudtam mit tenni, várni kellett, de hogy egy jó másfél óráig meg sem mertem mozdulni az ágyban, az is biztos.

Nem játék ez a fűszer.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: sütemények

Sült hús

2008.09.16. 09:10 Ízisz

Ha kevés időm van, mégis szeretnék valami meleg ételt AzUram elé tenni, akkor vetem be a sült húst. Tökéletes főzelékek mellé, vagy akár magában vmi körettel.

Hozzávalók

4 szelet karaj vagy comb (jól ki kell klopfolni)

kevés vöröshagyma (egy egész negyedének a fele:)

2 gerezd fokhagyma

vaj v margarin

olívaolaj

só, bors, vegeta

 

Lépések

A húst átöblítem, majd klopfolom. Közben a kerámia edényemet kivajazom, a sütőt közepes hőfokra állítom. A húst sózom, borsozom és vegetát is teszek rá. Majd mehetnek a szeletek a tálba, mindegyikre teszek egy kevés vöröshagymát, fokhagymát. Felöntöm vízzel, éppen, hogy csak ellepje. Meglocsolom egy kevés olívaolajjal. Lefedem alufóliával, aztán mehet a sütőbe. Figyelgetem, és amikor a hús puha leveszem róla a fóliát, kicsit még sütöm, de folyamatosan figyelni kell rá. Hamar elkészül, és nagyon finom.

Szólj hozzá!

Címkék: főétel húsétel

Gyors kevert tészta

2008.09.15. 21:17 seraphim.tipo

Ez az én univerzális sütireceptem. Ha tepsibe öntöm és meggyet szórok rá, akkor meggyes süti. Ha elfelezem és az egyik részbe kakaót teszek akkor márványos süti. Ha akarom kókuszos muffin, ha mogyorót, mazsolát és fahéjat teszek bele akkor mogyorós süti.

Hozzávalók egy tepsihez:

500 g liszt,

1 csomag sütőpor,

250 g margarin,

250 g porcukor,

1 csomag vaníliás cukor

1 csipet só,

1 evőkanál reszelt citromhéj (elhagyható),

4 tojás,

2 dl tej

 

Elkészítés:

1. Bekapcsolom a sütőt közepes hőfokra és sütőpapírral kibélelem a tepsit.

2. A lisztet és a sütőport átszitálom, jól elkeverem.

3. A puha margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval a citromhéjjal habosra keverem.

4. Fokozatosan hozzátkeverem a porcukros margarinhoz a tojásokat és jól elkeverem. Ha kicsit hideg a margarin, egy-két kanál lisztel segítek a masszán, hogy homogén állagú legyen.

5. A liszt harmadát hozzákeverem a margarinhoz, aztán fellazítom a tej felével, utána a liszt második harmada, majd a maradék tej, végül a liszt következik. A lényeg, hogy utoljára a liszt kerüljön a masszába.

6. A tepsibe öntöm a sűrű masszát és betolom a sütőbe, aranybarnára sütöm.

 

Variációk:

Ha meggyest csinálok, akkor kb. 40 dkg meggyet megszórunk liszttel - így nem süllyed le  meggy a tészta aljára sülés közben - és szépen rászórjuk a tészta tetejére.

Ha márványos sütit szeretnék, akkor elfelezem a tésztát, a fehér részét beleöntöm a tepsibe, a másik feléhez pedig egy evőkanál kakaót keverek, aztán azt is beleöntöm a tepsibe és a fakanállal hullámvonalban átkeverem a masszát. Ha felváguk a sütit, akkor márványos mintájú lesz.

Ha muffinra gondolok akkor először is elfelezem az adagot - 250 g liszt, 1 csomag sütőpor, 125 g margarin, 125 g porcukor, 1 vaníliás cukor, csipet só, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 2 tojás, 1 dl tej -, plusz 50 g kókuszreszeléket is keverek hozzá. Muffinsütőbe töltöm és kisütöm. Ez egy tepsire (12 db) való adag lesz.

Ha mogyorós lesz, akkor püspökkenyér formában sütöm, és az alaptésztához még 100 g darált mogyorót, 100 g mazsolát és 1-2 teáskanál fahéjat teszek. Vigyázat, így a kókuszos és a mogyorós már zsírosabb lesz!

Aztán persze lehet belerakni még akár diót, mákot, áfonyát, barackot stb...

 

2 komment

Címkék: sütemények

Tökfőzelék

2008.09.14. 16:13 Ízisz

Tipikus női étel, legalábbis nálunk - csak én eszem belőle. :))

 

Hozzávalók

1/2 kg gyalult tök

250 g kecskejoghurt

kapor

só, bors, vegeta

1 ek liszt

1 fej vöröshagyma

1 kk pirospaprika

 

Lépések

A tököt megmosom, majd besózom. Közben felvágom a hagymát és kevés olívaolajon megdinsztelem. Majd leveszem a tűzről és egy kávéskanál pirospaprikát szórok rá,jól elkeverem és már mehet is bele az újra átöblített tök. Felöntöm vízzel, éppen, hogy ellepje, sózom, borsozom, egy kevés vegetát szórok rá, és hozzáadom a kaprot. Amikor a tök már puha, gyorsan elkerevem a jogurttal az egy evőkanál lisztet, majd a tökhöz keverem. Takarék lángon hagyom, hogy összemelegedjenek. Ilyen egyszerű. :))És finom.

Szólj hozzá!

Címkék: főzelék főétel

Gulyásleves

2008.09.12. 17:51 Ízisz

Furcsa módon ezt a receptet soha nem tudom elrontani. :)) Még Cipruson is minimál hozzávalókkal olyan finomra sikerült, hogy a ciprióták jó ízzel fogyasztották, és még haza is vittek belőle. Nem kis büszkeségemre. :))

Hozzávalók

1 db vöröshagyma

2 db paprika

2 tk pirospaprika

1 kg marhahús kockára vágva

1 fej paradicsom

5 szem krumpli kockára vágva

1 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

2-3 gerezd fokhagyma

1 kk őröltkömény

2 db babérlevél

kevés vegeta

só, bors

csemege és csípős pirosarany

 

Lépések

A vöröshagymát vágd össze, majd kevés olajon dinszteld meg. Majd mehet bele a felkockázott paprika, együtt dinszteld tovább. Ha szépen összedinsztelődtek vedd le a lábast a tűzről és szórd bele a 2 tk pirospaprikát. Majd dobd bele a húst, jól keverd el és már mehet is vissza a tűzre. Folyamatosan kevergesd, nehogy a paprika megégjen. Én egy kevés vizet szoktam alá önteni. 5 percig süsd kb, majd tedd bele a felapírtott paradicsomot és a fokhagymát. Engedd fel vízzel, hogy éppen ellepje. Sózd, borsozd, dinszteld kb 20 percig. Amikor a hús félig megfőtt, mehetnek bele a zöldségek, amjd kicsit később a krumpli. Aztán tedd bele a köményt, babérlevelet, vegetát, tegyél bele pirosaranyat és engedd fel vízzel.

Szólj hozzá!

Címkék: leves főétel

Marhahúsleves

2008.09.12. 17:38 Ízisz

Ezt a receptet egy öregúr osztotta meg velem a János Kórházban, miközben allergia vizsgálatra várakoztunk. Ahhoz képest, hogy hazaérve emlékezetből körmöltem le, elég jól sikerült. Méltán került be tuti receptjeim közé. :))

Hozzávalók

60 dkg marhahús kockára vágva

2-3 szál sárgarépa

1 karalábé

2-3 gerezd fokhagyma

1 db vöröshagyma

1 db paradicsom

1 db paprika

2-3 fej gomba

2 babérlevél

1 kk sáfrány

1 kk őrölt kömény

3 szem szegfűbors

1/2 körömnyi gyömbérgyökér

petrezselyem

zellerzöld

Lépések

A húst mosd át, majd tedd egy nagyobb fazékba, önts rá vizet és mehet főni. Folyamatosan szedegesd le róla a habot, majd, ha már nem képződik több hab, vedd le a tűzről, öntsd le róla a vizet, kicsit öblítsd át. Én át szoktam tenni másik edénybe, újra felöntöm vízzel és mehetnek hozzá a fűszerek, a vöröshagyma és a fokhagyma, só, bors, és egy kevés vegeta. Amikor a hús puhulni kezd, mehetnek bele a zöldségek is. Ha szerencsém van, pont egyszerre puhulnak meg a zöldségek és válik finom puhává a hús is. Ezzel a recepttel eddig mindig sikerem volt. :))

 

 

1 komment