Ez az én univerzális sütireceptem. Ha tepsibe öntöm és meggyet szórok rá, akkor meggyes süti. Ha elfelezem és az egyik részbe kakaót teszek akkor márványos süti. Ha akarom kókuszos muffin, ha mogyorót, mazsolát és fahéjat teszek bele akkor mogyorós süti.
Hozzávalók egy tepsihez:
500 g liszt,
1 csomag sütőpor,
250 g margarin,
250 g porcukor,
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só,
1 evőkanál reszelt citromhéj (elhagyható),
4 tojás,
2 dl tej
Elkészítés:
1. Bekapcsolom a sütőt közepes hőfokra és sütőpapírral kibélelem a tepsit.
2. A lisztet és a sütőport átszitálom, jól elkeverem.
3. A puha margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval a citromhéjjal habosra keverem.
4. Fokozatosan hozzátkeverem a porcukros margarinhoz a tojásokat és jól elkeverem. Ha kicsit hideg a margarin, egy-két kanál lisztel segítek a masszán, hogy homogén állagú legyen.
5. A liszt harmadát hozzákeverem a margarinhoz, aztán fellazítom a tej felével, utána a liszt második harmada, majd a maradék tej, végül a liszt következik. A lényeg, hogy utoljára a liszt kerüljön a masszába.
6. A tepsibe öntöm a sűrű masszát és betolom a sütőbe, aranybarnára sütöm.
Variációk:
Ha meggyest csinálok, akkor kb. 40 dkg meggyet megszórunk liszttel - így nem süllyed le meggy a tészta aljára sülés közben - és szépen rászórjuk a tészta tetejére.
Ha márványos sütit szeretnék, akkor elfelezem a tésztát, a fehér részét beleöntöm a tepsibe, a másik feléhez pedig egy evőkanál kakaót keverek, aztán azt is beleöntöm a tepsibe és a fakanállal hullámvonalban átkeverem a masszát. Ha felváguk a sütit, akkor márványos mintájú lesz.
Ha muffinra gondolok akkor először is elfelezem az adagot - 250 g liszt, 1 csomag sütőpor, 125 g margarin, 125 g porcukor, 1 vaníliás cukor, csipet só, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 2 tojás, 1 dl tej -, plusz 50 g kókuszreszeléket is keverek hozzá. Muffinsütőbe töltöm és kisütöm. Ez egy tepsire (12 db) való adag lesz.
Ha mogyorós lesz, akkor püspökkenyér formában sütöm, és az alaptésztához még 100 g darált mogyorót, 100 g mazsolát és 1-2 teáskanál fahéjat teszek. Vigyázat, így a kókuszos és a mogyorós már zsírosabb lesz!
Aztán persze lehet belerakni még akár diót, mákot, áfonyát, barackot stb...